21/09/2024 0 Kommentarer
Orgelfremvisning i Sct. Mortens Kirke
Orgelfremvisning i Sct. Mortens Kirke
Arrangementet er en del af Randers Kirkemusikfestival 2024
Organist Christian Præstholm fortæller om og demonstrerer Sct. Mortens Kirkes orgel. Orglet blev bygget i 1751, men fra dette orgel er kun selve den smukke orgelfacade tilbage. I 1918 blev det gamle orgelværk erklæret for udtjent. Den smukke facade blev bevaret, men alt inde bag facaden blev fjernet og udskiftet med et helt nyt orgel på 43 stemmer, bygget af orgelbygger A.C.Zachariassen, et instrument der danner grundlaget for orglet, som det lyder i dag. På den tid blev store orgler bygget og disponeret således, at deres klang mindede mere om et orkester end om et orgel. Midt i århundredet nåede den såkaldte Orgelbevægelse imidlertid også til Randers. Det var en strømning som opstod i Tyskland, og som med udgangspunkt i studier af baroktidens musik og orgelbyggerkunst blev en reaktion på denne orkesterimitation. Et orgel skulle igen lyde som et orgel! Det blev orgelbyggerfirmaet Marcussen og Søn som i 1951-52 stod for den klanglige ændring og omstrukturering af orglet i denne retning.
I 1974-77 gennemgik orglet endnu en ombygning, denne gang med en udvidelse, som gjorde orglet bedre egnet til fremførelse af den mere romantiske musik. Denne gang blev det orgelbygger P.G.Andersen, som formåede at forene det eksisterende orgel med de romantiske udvidelser.
Seneste store ombygning var i 1994, hvor orglet fik den udformning det har i dag. Et stort koncertorgel på 52 stemmer fordelt på 3 rækker tangenter og pedal med ca. 3.500 orgelpiber.
Orglet i Sct. Mortens Kirke er et af de smukkeste og samtidig et af de smukkest klingende orgler i landet. Et instrument der tilmed står i et af landets smukkeste kirkerum med en fabelagtig akustik. Det er lykkes dygtige orgelbyggere gennem tiden at få pibemateriale fra forskellige epoker til at klinge forbilledligt sammen, og dermed give orglet sit helt eget klanglige særpræg.
Kommentarer