Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Carl Nielsen - Spillemand for Gud, konge og Fædreland.

Dato
Tirsdag d. 17. maj 2022, kl. 19:30
Sted
Sct. Mortens Kirke, Kirketorvet 10, 8900 Randers C
Medvirkende
Guido Paevatalu og Karsten Hermansen
Pris
Fri entré

De to musikere vil på en causerende og formidlende måde fortælle om Danmarks nationalkomponist, og væver det folkelige og det klassiske element sammen i ord og toner. Programmet vil først og fremmest bestå af Carl Nielsens kendte, men absolut også ukendte sange. Alle kender ”Jens Vejmand”, men hvor mange kender ”I Aften”?

Coronapandemien har sat fokus på fællessangens vigtige betydning for os som danskere. Vi definerer langt hen ad vejen os selv ud fra de stærke tekster, vi blandt andet finder i Højskolesangbogen. En ny udgave udkom i efteråret 2020, og selv om der er foretaget flere ændringer, er der også meget, der ligner sig selv. Det gælder ikke mindst for Carl Nielsens sange. De står der stadig. Hans far spillede folkemusik og tog tidligt sønnen med ud på spilleopgaver. At den samme søn senere skulle få en årelang karriere i Det kongelige Kapel og blandt andet skrive to operaer og seks symfonier, stod ikke skrevet i stjernerne. Men forbindelsen til den folkelige baggrund gik aldrig tabt.

Hans musik appellerer til alle. Carl Nielsen er ikke gemt og glemt, men det gælder for ham som for resten af den danske sangskat: den er intet værd, hvis vi ikke kender den! Derfor skal hans sange synges, derfor skal hans musik spilles, og derfor skal historien om den fynske bondedreng, der blev Danmarks nationalkomponist, fortælles. Det skal stå klart, at Carl Nielsen hverken er gammel eller elitær, men er frisk, folkelig og forfinet på en og samme tid. Det fortjener både Carl Nielsen og hans musikalske livsværk!